PIJ NA ZDROWIE – JOGURTY, KEFIRY, MAŚLANKI

W dniu dzisiejszym uczniowie promowali i zachęcali do picia jogurtów i maślanek, ponieważ są bardzo zdrowe. Jesienią to najlepszy czas na doładowanie organizmu. Bogactwo warzyw i owoców w diecie sprzyja gromadzeniu witamin i składników mineralnych w naszym ciele. Oczywiście niektóre ze składników powinniśmy dostarczać na bieżąco, inne są magazynowane na nieco dłuższy czas.
Także dzięki nim możemy podnieść odporność naszego organizmu i przygotować się na nadchodzące chłody, a tym samym okres przeziębień. Warzywa i owoce to dwie grupy produktów, które nam w tym pomogą, do trzeciej grupy należą tzw. fermentowane produkty mleczne. Fermentowane produkty mleczne, czyli jogurty, kefiry i maślanki są uważane za jeden z lepszych składników diety poprawiających odporność organizmu oraz przyspieszających perystaltykę jelit. Dlatego gorąco zachęcamy pijcie jogurty, maślanki i kefiry

Samorząd Uczniowski

Bożena Foreńska i Edyta Migdalska