Wizyta w Urzędzie Miasta
5 kwietnia z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka w Urzędzie Miejskim odbyło się spotkanie organizacyjne przygotowujące do II Sesji Samorządów Uczniowskich...
Strona główna » News » Kolejna kampania promująca zdrowy styl życia: : ” Wafle ryżowe – czy warto je jeść? Jakie mają zalety?”.
Dnia 5 stycznia reprezentanci SU w ramach tej akcji promowali walory zdrowego odżywiania się, tym razem częstowali i zachęcali do spożywania wafli ryżowych. W czasie przerw-wszystko z tacy znikało w mig!!!
Wafle ryżowe wypieka się z ryżu – brązowego lub białego. Najlepiej jeść wafle z ryżu brązowego, naturalne, bez żadnych dodatków.
Jakie są zalety wafli ryżowych?
Po pierwsze, długo zachowują świeżość.
Po drugie, w Polsce są w sklepach łatwo dostępne i w szerokim wyborze.
Warto wybierać wafle jak najbardziej naturalne, bez dodatków – najlepiej takie, które w składzie mają 100% brązowego ryżu. Wafle z solą morską, z nasionami albo pestkami, ale o wciąż czystym składzie także warto mieć na uwadze.
Po trzecie, można je jeść jako dodatek dosłownie do wszystkiego – z jajem sadzonym, jajecznicą, sałatką, szynką, serem – zarówno twarogowym, jak i twardym, pesto, bananem i innymi owocami, masłem, miodem, konfiturami. Do wybory, do koloru.
Po czwarte, są niskokaloryczne. Jeden wafel to przeważnie ok. 40 kcal, podczas gdy jedna kromka chleba – w zależności od grubości kromki i typu pieczywa – może liczyć od ok. 100 do 200 kcal.
Po piąte, zarówno wafle ryżowe, jak i wafle z gryki są bezglutenowe.
Sekcja SU promująca zdrowy styl życia:
Wiśniewska Małgorzata, Bożena Foreńska, Edyta Migdalska.
No comments
Be the first one to leave a comment.